Ontmoet Mariska, Inkoopadviseur

''Eraan bijdragen dat de juiste partij op de juiste plek zit".

Als er geen inkoopadviseurs zouden zijn, dan wordt niet altijd op een slimme manier ingekocht en worden inkooptrajecten niet geïnnoveerd. Want de inkopers stellen samen met de medewerkers van het waterschap inkoopstrategieën op en vertalen dit in aanbestedingsprocedures voor marktpartijen. Zij toetsen offertes, begeleiden de beoordeling van offertes en verzorgen tijdens de aanbesteding de communicatie tussen WSRL en de marktpartijen. Maar ze gaan ook met klanten in gesprek over hoe zaken slim of anders ingekocht kunnen worden en welke procedures uitgevoerd kunnen worden.

Mariska van de Sande is inkoopadviseur bij Waterschap Rivierenland en helpt haar collega’s en klanten graag verder: “Contact met collega’s, daar krijg ik energie van. En mensen een stap verder helpen met een inkoopproces, dat doe ik graag. De één heeft meer ondersteuning nodig dan de ander. Ik ben een sociaal dier, ik hecht waarde aan de verbinding. Bovendien, je moet ook iets uit kunnen dragen, draagvlak kunnen creëren. En je moet doelmatig inkopen, waarbij een duidelijk beleid je basis is.”

Van strategieontwikkeling tot het finetunen van selectiecriteria

“Meestal begin ik de dag met mails beantwoorden: allerlei technisch inhoudelijke en procesinhoudelijke vragen komen bij mij in mijn mailbox binnen. Daarna volgen er elke dag wel afspraken. Over hoe we een opdracht in de markt zetten en hoe we hierbij de beste strategie ontwikkelen. Over het finetunen van selectiecriteria en gunningscriteria of over de aanschaf van een nieuw koffieapparaat voor een interne klant.”

“Lunchen tussen de middag doen we ook tussen de enerverende bedrijven door. ’s Middags praat ik regelmatig een uurtje bij met mijn teamleider. Over de doorontwikkeling van sjablonen, of hoe we inkoop op de kaart zetten binnen Waterschap Rivierenland. Daarna of daartussendoor spreek ik regelmatig met inkoopcollega’s om te sparren over een opbrengst of strategie waar we mee verder kunnen. Ik zie mezelf als sparringpartner op het gebied van inkoop en aanbesteden. Daarnaast ben ik ook te vinden bij bijeenkomsten om kennis te vergaren of organiseer ik bijeenkomsten over hoe we inkopen. Timemanagement is in mijn functie wel van belang. Effectief plannen en organiseren van je agenda moet, anders verlies je het overzicht.”

Bijdragen aan een goedlopend waterschap

“Wij betrekken marktpartijen goed bij uitvoering van dijkversterkingstrajecten en we zorgen dat de juiste partij op de juiste opdracht zit. Zo dragen wij eraan bij dat processen goed verlopen en kwaliteit voorop staat. En dat komt de inwoners van dit gebied weer ten goede.”

Ook bijdragen aan een goedlopend waterschap?

Bekijk onze vacatures