ONZE MENSEN EN HUN VERHAAL

Werken bij Waterschap Rivierenland - Een baan met balans 

Bij Waterschap Rivierenland werken we continu aan de juiste balans van het water. Medewerkers met een goede werkbalans vinden we minstens zo belangrijk. Goede balans in je werk betekent voor iedereen wat anders. Het 'gevoel' van iets ongrijpbaars. Niet te vinden in strategische stukken maar overgebracht in persoonlijke verhalen. Onze mensen dragen elke dag bij aan de toekomst van één van de mooiste waterrijke gebieden van Nederland, elk op zijn eigen manier. 

Scroll naar beneden om onze persoonlijke verhalen te bekijken en te beluisteren.


.....al dat soort zaken heb ik aan de kant gezet omdat ik gewoon mijn hart wilde volgen en iets wilde gaan doen waar ik echt gelukkig van word. 

Marcel, Muskusrattenbestrijder 

Marcel: in beweging tussen binnen en buiten

Muskusrattenbestrijder

Het is fris, zo’n 9 graden en het miezert. De meeste mensen zouden het liefst binnen zitten, warm en droog. Marcel niet. Hierbuiten, in dit prachtige landschap, is hij het meest gelukkig. De liefde voor de natuur is er altijd al geweest: voor het groen, de vogels en het water.

Als Marcel te veel binnen is voelt hij zich opgesloten. Dan wil hij er op uit. Als klein jongetje trok hij vaak de woonwijk uit om te vissen. In zijn werkende leven zat hij veel op kantoor, maar de aantrekkingskracht van buiten bleef groot. Toen hij bij een adviesbureau werkte plande hij zichzelf steeds vaker in voor inspecties buiten in het veld. Het was op één van deze inspecties dat hij iemand zag op het water, in een bootje, met een groen pak aan. De man vertelde dat hij muskusrattenbestrijder was. Marcel wist het meteen: dit is wat ik wil. Het duurde nog twee jaar, maar toen stonden alle seinen op groen. Nu zit hij zelf op het water, in zo’n bootje, met een groen pak aan. Marcel heeft zijn plek gevonden. En draagt bij aan de toekomst van één van de mooiste waterrijke gebieden van Nederland. 

Ook op zoek naar meer vrijheid in je werk?   Klik hier voor onze vacatures

Het is prachtig om 's ochtends naar je werk te fietsen over de dijk die jij beheert. En 's avonds weer met een goed gevoel naar huis omdat je een maatschappelijke bijdrage hebt geleverd.

Evelien, Specialist Waterkeringen 

Evelien: in beweging tussen complexiteit en eenvoud

Specialist Waterkeringen

Haar ogen beginnen te glinsteren als ze haar geheim deelt: Evelien zou wel de Freek Vonk van de dijken willen zijn. Iets wat complex is met zoveel enthousiasme kunnen overbrengen dat een kind het snapt en zich ervoor interesseert. De vragen van haar collega’s zijn simpel: ‘Houd de dijk het?’. De weg naar het antwoord is een flinke opgave. En dat is wat haar werk juist zo leuk maakt.

Hoe beoordeel je of de bodem sterk genoeg is zodat dijken niet breken en huizen niet verzakken? Door goed te begrijpen wat zich allemaal ondergronds afspeelt. Hoe is het gebied ontstaan? Wat voor soort klei zit er in de bodem? Welke onzichtbare krachten zijn een continue bedreiging? Met data als grondstof doet Evelien haar analyses. De inzichten begrijpelijk overbrengen is het moeilijkste wat er is. Maar ze wordt er steeds beter in. Evelien heeft haar plek gevonden. En draagt bij aan de toekomst van één van de mooiste waterrijke gebieden van Nederland.

Ook op zoek naar meer enthousiasme in je werk? Klik hier voor onze vacatures

De collega's hier zijn collegiaal, zijn vriendelijk. Ze zien mij niet alleen als collega maar ook echt als Ahmet.

Ahmet, Werkplekbeheerder

Ahmet: in beweging tussen mens en techniek

Werkplekbeheerder

Het is zaterdagochtend, de zon is net op. Terwijl zijn vrienden van hun vrije dag genieten, helpt Ahmet in de supermarkt van zijn ouders. Hij doet het met veel plezier. Hier heeft hij het geleerd: klanten zo goed mogelijk helpen zodat ze met een glimlach weer de deur uit gaan. Die gedachte draagt hij ook bij zich in zijn werk voor Waterschap Rivierenland. Een goede IT-er is volgens hem iemand die de techniek goed snapt, maar zeker zoveel aandacht heeft voor de mens.

De fascinatie voor techniek zat er bij Ahmet al vroeg in. Hij wilde eerst elektromonteur worden, maar haalde daar toch te weinig voldoening uit. Het was te veel techniek en te weinig menselijk contact. Bij Waterschap Rivierenland vond hij een technische functie in een echt mensenbedrijf. Hij zorgt dat zijn collega’s alles uit de techniek kunnen halen. Techniek die de komende jaren alleen maar belangrijker wordt bij het waterschap. Hij is nog lang niet uitgeleerd. Maar bovenal wordt hij blij van de fijne sfeer en de aardige collega’s. Ze zien hem in de eerste plaats als Ahmet, daarna pas als werkplekbeheerder. Ja, het voelt hier net zo persoonlijk als in de buurtsuper van zijn ouders. Ahmet heeft zijn plek gevonden. En draagt bij aan de toekomst van één van de mooiste waterrijke gebieden van Nederland.

Ook op zoek naar meer werkplezier? Klik hier voor onze vacatures

Ook als ik een keer iets niet weet kan ik altijd bij één van mijn collega's terecht om navraag te doen of om hulp te vragen. 

Esther, Hydroloog.


Esther: in beweging tussen denken en voelen


Hydroloog

Esther kijkt geconcentreerd naar haar beeldscherm. Minutenlang. De collega die achter haar langsloopt ziet alleen een gebiedskaart met gekleurde blokjes. Maar Esther ziet meer. In haar hoofd tekenen zich ondergrondse stromen af, bodemopbouw, mogelijke verzakkingen en overstromingen. Is dit wel de beste plek om een stuw te plaatsen?

Het ene moment werkt ze geconcentreerd op kantoor, het volgende moment trekt Esther het gebied in om te kijken naar de ligging van de beek, de nuance in het hoogteverschil en de stroming van het water. Hier gaat de kaart leven. Even met je handen in de aarde en je hoofd in de wind. Door haar bevindingen in het veld kan ze haar adviezen nog beter onderbouwen. Het werk op kantoor daagt haar uit, de verbinding met de natuur geeft haar rust. Buiten zijn is meditatief, daar kom je pas echt tot inzicht. Esther heeft haar plek gevonden. En draagt bij aan de toekomst van één van de mooiste waterrijke gebieden van Nederland.

Ook op zoek naar meer balans in je werk? Klik hier voor onze vacatures

Wat mij erg aantrekt in het werk bij het waterschap is de diversiteit in het werk en de hoeveel vrijheid die je hebt om je eigen werkdag te bepalen.

Bram, Vakspecialist Handhaving 

 

Bram: in beweging tussen duidelijke regels en onvoorspelbaarheid

Vakspecialist Handhaving

De telefoon gaat. Bram knippert met zijn ogen. Op de wekker staat 4:36. De meldkamer maakt melding van een drugsdumping. Met elke minuut die voorbijgaat wordt het risico van oppervlaktewatervervuiling groter. Bram springt op. Terwijl hij zich aankleedt schiet er van alles door zijn hoofd: ‘hoe groot zal de schade zijn?”, “wie moet hij allemaal inschakelen?”. Een half uurtje later is hij ter plaatse.

Gelukkig wordt hij niet zo vaak in de nacht gebeld. Op dagelijkse basis zet Bram zich in voor schoon water. Eén van de kerntaken van Waterschap Rivierenland. Bram doet dit door overtreders op te sporen en ter verantwoording te roepen. Hierin werkt hij ook samen met de politie en andere opsporingsdiensten. Kennis van wetten en dossiers is belangrijk om zijn werk te kunnen doen. De studie stopt nooit: wetten veranderen continu. Dat is wat het werk zo leuk maakt. Het ene moment in de boeken, het volgende moment weer erop uit. Voor een illegale lozing? Een auto te water? Of een grote brand? Bram heeft zijn plek gevonden. En draagt bij aan de toekomst van één van de mooiste waterrijke gebieden van Nederland.

Ook op zoek naar meer spanning in je werk? Klik hier voor onze vacatures

WERKEN BIJ WATERSCHAP RIVIERENLAND - EEN BAAN MET BALANS 

Ook op zoek naar een baan met betekenis waar jij het verschil maakt? Kom werken bij Waterschap Rivierenland.  Bekijk hier onze werken-bij film.Zie je nog geen vacature waarvoor je warm loopt?

Meld je dan aan voor ons job alert. Dan houden we je op de hoogte van nieuwe vacatures.